Mikä houkuttelee lapsen uudelleen ja uudelleen ottamaan käyttöön sisäisen, positiivista energiaa täynnä olevan toiminnan ja liikunnan menttaliteetin? Vastaus kysymykseen on: mielikuvitus. Mielikuvituksen hyödyntämisessä on kyse yhdestä tärkeimmästä lasten liikunnan ammattilaisen käsissä olevan avaimen käytöstä. Supersankarikoulun suunnittelussa tuota avainta on käytetty paljon ja viisaasti.
Liikunnallinen aktivoituminen käynnistyy jo lapsen ajatellessa supersankaruutta. Mielikuvitus saa kehon jäntevöitymään ja mielen valpastumaan. Sankaripuvun, viitan tai sankarille kuuluvan esineen avulla lapsen sisältä lähteneet voiman tunteet yhdistyvät kehon kieltä tukevaksi kokonaisuudeksi. Hyvin samanlaisesen ilmiön voi nähdä aikuisessa, joka on astumssa ulos urheiluvälinekaupasta mukanaan uusi sykemittari, urheiluvaate tai jokin muu uusi urheiluväline.
Mielikuvat toimivat ”boostereina” kirkastaen oman näkemyksen, antaen meille luvan toimia, yrittää parhaamme ja ylittää itsemme uudestaan ja uudestaan. Lasta saattaa jopa hämmentää se tunne, kun hän huomaa, että supersankarina hänellä on lupa tehdä asioita, jotka ovat monissa muissa tilanteissa kiellettyjä. Maailmasta löytyykin paikka, jossa on lupa astua ulos omasta ”arkiminästä” ja olla jotain ihan muuta – supersankari!
Supersankaruus toimii siltana moneen hyvään. Pelon peikko selätetään ja onnistumiset pyyhkivät sivuun mieltä vielä hetki sitten peittäneen ylikorostuneen varovaisuuden verhon. Aikuiselle on selvää, että supersankaruuden mielikuvan avulla valmentaminen on lapsen psyykkistä valmennusta. Mielikuvat siivittävät onnistumaan ja onnistumiset tukevat lapsen itsetuntoa. Ei siinä yleensä mene kauaakaan, että päästään tilanteeseen, jossa lapsen tahtotila ylittää ujouden. Tämän jälkeen vain taivas on rajana.
Kyllä ammattilainen toisen ammattilaisen tunnistaa. Yhteiskuntamme on muotoutunut pyörimään sillä periaatteella, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Kotiin tilataan putkimies, kun putki menee tukkoon ja auto viedään joko ajallaan tai viimeistään huoltovalon syttyessä asiansa osaavalle korjaamolle. Lasten liikunnasta puolestaan vastaa lasten liikunnan ammattilainen. Varmasti tämä on jo tiedossa, mutta kerrataanpa vielä: Supersankarikoulussa lasta ohjaa lasten liikunnan ammattilainen.
Ohjaajan tehtäviin kuuluu toki kertoa, mitä lasten tulisi tehdä. Supersankarikoulussa tämä ei kuitenkaan riitä. Sen lisäksi ohjaaja antaa myös vinkkejä siitä, mitä sankarin ominaisuutta kyseinen liike tai muu toiminta kehittää. Ohjaajan visio on kirkas ja juontaa juurensa tavoitteista. Jokainen liikuntatuokio on tavoitteellinen ja koostettu siten, että se edistäisi vähintään yhden tai useamman perusliikuntataidon kehitystä. Herkkyyskaudet, yksittäisen taidon kehityksen vaiheet, oman toiminnan rohkea esittäminen ja oikein asetetut välitavoitteet ovat tärkeitä suuntaviittoja matkalla kohti arjen supersankaruutta.
Pidämme esimerkillistä toimintaa tärkeänä. Ohjaajakoulutuksesta lähtien painotamme ohjaajan oman supersankaruuden merkitystä. Ohjaajan tulee selvittää ja nimetä hänen oma supervoima, jonka hän esittelee myös Supersankarikoulun oppilaille. Tämä johtaa siihen, että ohjaajasta tulee roolimalli, jonka esimerkki omalta osaltaan lisää Supersankarikoulun turvallista ja välitöntä ilmapiiriä. Yritysmaailmassa tätä taidetaan kutsua edestä johtamiseksi.
Esimerkin voima ei kuitenkaan ole ainoa yksittäinen turvallisuuden tunnetta lisäävä toimi. Myös kaikenlainen kiusaaminen on ehdottoman kiellettyä. Meille kiusaamisen 0-toleranssi ei ole tavoite, vaan se on lähtökohta, josta ei tingitä. Reiluus, toverillisuus ja toisen auttaminen ovat perustavaa laatua olevia ja järkkymättömiä supersankarin ominaisuuksia. Jokainen supersankari on aina ”hyvis”. Kun Supersankarikoulu on täynnä supersankareita, eli hyviksiä, niin paikalla ei ole ainuttakaan ”pahista”. Pahisten puuttuminen selitetään lapsille. He ymmärtävät tilanteen, ja supersankaruus aletaan mieltää taistelumoodin sijaan ”oikein”. Tämä yleensä poistaa ei toivottuja lieveilmiöitä. Ryhmään laskeutuu rauha ja keskittyminen lapsen omien supervoimien kehittämiselle voi alkaa.
Supersankarikoulu on ainakin tiettävästi ainoa koulu, joka nimeää tavoitteekseen arjen supersankaruuden. Voisiko tuon parempaa tavoitetta edes olla? Lapsi oppii Supersankarikoulussa paljon hienoja asioita. Ensimmäinen kerta voi olla jopa liian jännittävä, mutta eipä aikaakaan, kun tuo ennen niin ujo, pieni höpöttäjä juoksee silmät loistaen näyttämään uuden juuri opitun supersankaritervehdyksen. Voit kysyä häneltä, olisiko hänellä mielessä jokin sinulle sopiva supervoima? Ja kun kuulet sen, niin huomaa myös muutos omassa kehossa, tai vähintään mielessä
Comentarios